Zeepkistenrace Wijk aan Zee 2017

Al jaren zijn wij een van de trotse sponsoren van het Oer-Wijk aan Zee’se evenement; “Wijk aan Zeep” de originele zeepkistenrace van Wijk aan Zee. Vrijdag 30 juni 2017 is het weer zo ver, dan scheren de deelnemers op prachtig zelfgebouwde zeepkisten weer van de steile helling van de strandopgang af, om in volle vaart door de Zwaanstraat te schieten en zo (hopelijk veilig en wel) de snelste tijd te klokken. Al met al een fantastisch leuk evenement, die ons gezellige dorp op positieve wijze op de kaart zet.

Historie van de Zeepkisterace Wijk aan Zee

Volgens de overlevering is de eerste zeepkistenrace in Wijk aan Zee gehouden vlak na de tweede wereldoorlog. Wie de winnaar was vermelden de archieven niet. Wel schijnt schoenmaker Frans Heine er toen al wat mee van doen te hebben gehad. In latere jaren heeft hij zijn stempel op de race gedrukt met zijn olijke commentaar. Vandaar dat de enige, flauwe, bocht in de afdaling naar hem is vernoemd.

Sinds die tijd is de race door diverse instanties georganiseerd, w.o. de plaatselijke VVV en hotel Sonnevanck. Iedere organisator deed het op zijn eigen wijze. Zo is er gestreden om afstand, later om snelheid in een afvalsysteem, daarna weer om afstand, noodgedwongen door een aanpassing van de Zwaanstraat.

De laatste jaren wordt er gereden onder de auspiciën van de stichting SAWAZ en gaat het weer om snelheid. De tijden worden nu elektronisch geklokt wat een spannend en attractief racegebeuren oplevert. Hiervan wordt door drie uiterst snedige commentatoren humorvol verslag gedaan. Een stijgend aantal deelnemers en bezoekers weet de Zwaanstraat de laatste jaren dan ook te vinden.

Het team van Het Strandhuis wenst de deelnemers, fans en organisatie weer een fantastische avond met een hopelijk droog parcours!

Een voorproefje middels de beelden van Zeepkistenrace

Bron, meer info en inschrijvingen via: wijkaanzeep.nl